Jaipur`s wonderlijke straatleven
Vandaag was de laatste dag die we in Jaipur konden doorbrengen. Om 9.00 uur werden we opgehaald door onze buschauffeur. Eerst zijn we naar het Albert museum gegaan. Omdat we geen zin hadden in nog een museum hebben we het gebouw alleen van de buitenkant bekeken. Daarna zijn we naar de Hindoe tempel Birla Mandir gegaan. Dit is een geheel marmeren tempel die in opdracht van een rijke zakenman is gemaakt. Door het gebruik van het witte marmer steekt de tempel erg af tegen de omgeving. Er waren veel inlandse toeristen en wij waren de enigste westerlingen. Hierdoor werden we al snel gevraagd om met complete families op de foto te gaan, maar hier stak na een paar foto`s een beveiliger een stokje voor. Zijn reden: dit was een heilige plek, wat natuurlijk vrij logisch is.
Jaipur staat bekend om de blauwe potten en borden die erg op ons Delfts blauw lijken. Een bezoek aan een pottenwinkel kon daarom ook niet uitblijven. Je ziet hier zoveel moois, maar wat doe je er thuis mee en past het wel in de koffer? Vaak is het antwoord niks en nee, maar sommige dingen waren te leuk om niet mee te nemen. Bij een andere zaak hebben we ook nog wat souvenirs voor het thuisfront op de kop getikt.
Dat niet alle monumenten even populair zijn merkten we wel bij de Kings Memorial. Hier was niemand te bekennen buiten een paar Indiase mensen die verkoeling zochten om. De staat van dit monument was waarschijnlijk door het gebrek aan aandacht ook slechter. Hier merkte je ook hoe weinig water er in India is.
We hebben tussen de middag alvast warm gegeten in ons hotel. Ditmaal kozen we weer voor een Indiase schotel. Paul, Kiran en Remco hebben na het eten nog een frisse duik in het zwembad genomen.
Om 4 uur hebben we ons door de buschauffeur met de bus in het drukkere gebied van Jaipur laten afzetten. Vanuit hier zijn we terug gaan lopen naar het hotel. Onderweg kwamen we langs de straten waar de Indiase mensen zelf hun inkopen doen. Het krioelt hier van de mensen en je ziet hier van alles. Zo loop je vast tussen de daklozen door en over de open riolen heen. Ook kwamen we langs een koffiehuis waar mannen zaten die erg op Ghandi leken. Deze waren erg vrolijk en spontaan en Sylmi staat er nog mee op de foto. Paul heeft ontzettend veel foto`s gemaakt van dingen die voor ons Nederlanders zo apart zijn. Zo fietsen ze hier gerust met een lading van 2 meter hoog en 1 meter breed achter op de fiets en verkopen ze chips op platte wagentjes. Zo zie je te voet toch weer veel nieuwe dingen in een straat waar je met de bus al 3 keer doorheen bent gereden. Het te voet oversteken van een straat is wel uitkijken geblazen.
We zijn in de laatste straat door de groentemarkt gelopen. Het is hier ontzettend druk en er worden veel verschillende producten verkocht. De marktkooplui schreeuwen net zo als ze in Nederland doen. Ondanks de drukte en smalle wegen rijden er ook hier gewoon motors rond. Hier liepen ook veel kinderen die ons interessant vonden. Ze vonden het erg leuk om de foto`s die we van ze maakten zelf terug te zien en het gegeven snoep was snel op.
De geur van geslachte kippen en geiten kwam behoorlijk naar boven in de laatste meters voor het hotel. Ook stikte het op straat van de geplukte veren. Hier hebben we dan ook maar niets gekocht :).
Morgen staat de busreis naar Agra op de planning. De laatste stop van de gouden driehoek en de stad van de Taj Mahal!
geweldige foto's en verhalen! Geniet er samen van.
gr. uut beek
Mooi verhaal!
weer een leuk verhaal,,, wat zien jullie veel ,,en wij mogen ook mee genietten leuk hoor... mooie land,, in nederland is het vochtig warm,van het weekend gaat het weer kouder worden s nachts 4 graden overdag rond de 16.. afgelopen paar dagen rond de 21, 23c geweest,en gisteravond flinke omweer met regen... veel plezier nog.. geniet ze..
Tjonge tjonge wat een verhaal .We hadden er graag bij willen zijn. Iets onvergetelijks,al die indrukken en prachtige foto,s
kunnen jullie het nog allemaal wel verwerken ??
Sylmi maak maar zoveel mogenlijk foto's prachtig
nog veel plezier
Hallo lieve familie,
wat leuk om de mooie verhalen te lezen.
Peter en ik hebben samen de verhalen gelezen en de fotos bekeken en we genieten ervan.
Nog veel plezier en de groetjes